İşveren kişilerin oluşturdukları işletmeler halinde ki durumlarda zorunlu bağ-kur olmaları durumunda işlemlerin istenen şekilde yürümemesi veya farklı sebeplerden dolayı ilgili işyerlerini kapatmaları durumunda yapmaları gereken öncelikli işlemlerden birisi bağ-kur borçlarının ödenmiş olmasına bağlı olarak kapanış dilekçesi vermekten ibarettir. Kişilerin bağ-kur sisteminden tamamen ayrılabilmeleri için kesinlikle kapanış dilekçelerini SGK birimlerine iletmeleri gerekmektedir. Bahsi geçen işlemlerin yerine getirilmemesi sonucunda ilgili borçlar devam etmiş olacak olup, kişilerin primleri de halen sayıyor olacaktır.
Kişilerin bağ-kur kapatma işlemini kendileri yapabilmesi veya çalıştıkları muhasebeciye yaptırabilmeleri mümkündür. İlgili dilekçe örneğini kapatma adabına uygun bir şekilde hazırlanması durumundan sonra ilgili SGK il müdürlüğüne giderek dilekçe başvurularının resmi bir şekilde sağlanması gerekmektedir. İlgili dilekçe sonrasında kişilerin tüm borçları incelenecek olup SGK kapsamında yer aldığı tüm borçlandırmalar ele alınarak hareket edilecektir. Kişilerin bağ-kur kapsamında yer alan herhangi bir durumu ödemesi gerekiyorsa, SGK il müdürlüğünden konu hakkında bilgi alacak ve ilgili ödemelerin sağlanması istenecektir. Bağ-kur kapanma işlemi temiz sayfa üzerinden yapılmaktadır.
Bağkur sigorta türünde kişilerin her ay ödeme yapması gerektiğinden dolayı Bağkur kapanış dilekçesinin veriliş tarihi çok önemlidir. Zamanında dilekçe verilmesi halinde daha fazla borcun çıkması önlenebilirken, dilekçenin geciktirilmesi halinde bu konuda sorunlar çıkabilmektedir. Bu bakımdan kişilerin bu duruma dikkat etmesi ve buna göre işlemlerini yürütmesi gerekmektedir. Bağkur kapanış dilekçesinin verilmesi ile birlikte kişilerin yeni borcu oluşmayacağı gibi önceki dönemlerdeki tüm borçları toplanarak kapanış yapılacaktır.
Leave a Reply