Geçtiğimiz gün Başkan Erdoğan tarafından açıklanan emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile yaş sınırı ortadan kalktı. Yasadan yararlanacak tam 2 milyon 250 bin kişi emeklilik başvurusu yapacak ve yeni yılda maaş almaya başlayacak. EYT başvuru şartları ve e devlet başvuru ekranı gündeme gelirken prim gün sayısı da kontrol ediliyor. EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorusu arama geçmişlerindeki yerini aldı. SGK tarafından detaylı anlatım yapıldı. Başvuruya dayalı bir sistemle emekli olacak vatandaşlar işlemlerini gerçekleştirmeye başlayacak. Peki, EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır, ne zaman başlıyor, başladı mı? İşte, detaylar…
EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorusu emeklilikte yaşa takılanlar açıklaması ardından araştırılmaya başladı. EYT başvuru şartları arasında bulunan sigorta girişi ve prim sayısı gibi gereklilikleri sağlayanlar e devlet emeklilik başvuru ekranı üzerinde araştırmalara başladı. Yaş sınırı ortadan kalkarken milyonlarca vatandaş sigorta dökümü kontrollerini yapmaları ardından emekli olmak için başvuru yapacak. Peki, EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır, şartları neler, ne zaman başlıyor? İşte, tüm merak edilenler…
EYT YASASI İLE YAŞ SINIRI KALKTI!
Başkan Erdoğan beklenen EYT açıklamasını yaptı:
“Ülkemizde bildiğiniz gibi emekli olabilmek için prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme yaş bekleyenleri kapsıyor. EYT düzenlemesi ile herhangi bir yaş şartı olmayacak. Prim günü ve sigortalılık süresi tamam olan 2 milyon 250 bin vatandaş doğrudan emekli olabilecek. Mali çalışmaları da yaptık.”
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?
8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesindeki şartlar emeklilik için uygulanacak:
SSK (4A) için;
5.000 gün primi tamamlamak,
Erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresini doldurmak
Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için;
Erkeklerde 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi
Kadınlarda 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi şartlarını sağlayan vatandaşlar emeklilik başvurularını yapacak.
EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
SGK tarafından paylaşılan videoda adımlar şöyle anlatıldı:
- e-Devlet girişi yaptıktan sonra arama kısmına ‘aylık’, ’emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesine tıklanacak.
- Ekrandaki ‘yeni başvuru’ sekmesi tıklanacak.
- Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ seçilecek.
- SSK kapsamında aylık talepe edecekler ‘4A SSK’, Bağkur kapsamında ise ‘4B Bağkur’ seçilecek.
- Sonra altta yer alan ‘başvur’ butonu tıklanacak.
- TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor.
- Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.
- Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak.
- Aylık alıyor mu?’ sorusunda da evet ya da hayır cevabı mutlaka işaretlenmeli.
- Sonraki ‘ileri’ butonuna basılacak ve ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.
YAŞ SINIRI YOK, KADINDA 20, ERKEKTE 25 YIL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile yaptığı EYT toplantısının ardından milyonların beklediği müjdeli haberi duyurdu. Toplantıda Bakan Nebati, EYT düzenlemesinin bütçe maliyetini anlatırken, Bakan Bilgin de, yaş seçeneklerini de içeren formüllere ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Bu sorunu kökten çözüp, masadan kaldıralım” mesajı vererek yaş sınırı tartışmalarına noktayı koydu.
YASA TEKLİFİ MECLİS’E GELİYOR
Bugüne kadar başlangıç tarihi olarak ifade edilen 8 Eylül 1999, 5000 prim günü, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl şartı değişmedi, kısmi emeklilik yolu da açık tutuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından AK Parti grubu EYT yasa teklifini Meclis’e sunulacak. Yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni yılda yüzbinlerce çalışana emeklilik yolu açılacak.
EYT YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?
Emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alacak.
Bu tarihte çıkan yasa sonrasında emeklilik için 58’e kadar uzatılan yaş şartı getirilmişti. EYT düzenlemesiyle 5000 prim günüyle, kadınlar 20, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresiyle emekliliğe hak kazanacak. Emeklilik için hiçbir şekilde yaş sınırı söz konusu olmayacak. Prim günü ya da sigortalılık süresi eksik olan çalışanlar, bu eksikliklerini tamamladıktan sonra emekli olmak için başvurabilecek. Primini doldurup sigortalılık süresini doldurmayanların beklemesi gerekecek.
SİGORTA KOLU, KIDEM AYIRIMI YOK
EYT’de SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı’nı içeren sigorta kolları ayırımı söz konusu olmayacak.
Emeklilikte yaşa takılanlar mevcut sisteme göre kıdem tazminatı alacak. Emekli olan çalışanlar son işyerindeki çalışma süresi için kıdem tazminatı alacak. Her bir çalışma yılı için 30 günlük (brüt) ücreti tutarında kıdem tazminatı verilecek.
KIDEM ÖDEMESİ İŞÇİYE YAPILACAK
İşverenlerin kıdem tazminatı ödemesi için Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaletiyle sunulacak destek banka limitlerinden düşmeyecek. Kıdem tazminatı ödemesi sırasında verilecek bu destek işveren adına ama ödeme doğrudan işçiye yapılacak. Emekli olup çalışmaya devam eden işçiler için de mevcut çalışanlarda olduğu gibi 5 puanlık prim desteği verilecek.
KIDEM ÖDEMESİ İŞÇİYE YAPILACAK
İşverenlerin kıdem tazminatı ödemesi için Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaletiyle sunulacak destek banka limitlerinden düşmeyecek. Kıdem tazminatı ödemesi sırasında verilecek bu destek işveren adına ama ödeme doğrudan işçiye yapılacak. Emekli olup çalışmaya devam eden işçiler için de mevcut çalışanlarda olduğu gibi 5 puanlık prim desteği verilecek.
BORÇLANMA HÜKÜMLERİ DEĞİŞMEYECEK
EYT düzenlemesiyle İş Kanunu’ndaki borçlanma hükümleri değişmeyecek. Uzun vadeli sigorta öncesi yapılan askerlik, staj sonrası doğum sigorta başlangıcını öne çekebilecek. Çalışan kadınlar doğum, erkekler askerlik, doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık, avukatlık stajını yapanların staj süreleri, kısmi süreli çalışılan aylara ait eksik süreleri borçlanabilir. Staj yapılan süre ile uzun sigorta koluna geçiş arasında yapılan doğumlar, işe başlamadan önce yapılan askerlik için yapılan borçlanmalar sigorta başlangıç tarihini öne çekecek. EYT için emeklilikte, 30 güne ihtiyaç varsa doğum, askerlik borçlanmasında bir ayı borçlanmak yeterli olacak. Farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabilecek.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR?
*8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması,
*5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması,
*Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
EYT MAAŞ HESABINDA NEYE BAKILACAK?
EYT maaş hesaplaması yapılırken, “Çalışanın aylık kazancı, çalıştığı yıl, yaşının dolmasını beklerken ödediği fazladan prim miktarı, çalışma süresine ara verip vermediği, çalışma süreleri, etkenleri” göz önüne alınır.
EYT İÇİN KAÇ GÜNE İHTİYAÇ VAR?
2019 yılında kadınlar için 20 yıllık sigortalılık süresi tamamlandığı için kadın çalışanlar yalnızda prim günü şartını yerine getirerek emekli olabilir. Erkekler içinse 25 yıllık süre bazı sigortalılar için henüz tamamlanmamıştır. 1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlar ve böylelikle emekli olabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024’te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.
ASKERLİK BORÇLANMASI ÖNE ÇEKECEK
Eğer askerlik sigorta tarihinden önce yapıldıysa, borçlandığınız gün kadar işe giriş tarihi de geri çekilir. Erkekler askerde geçirdikleri günleri satın alarak prim günlerine ekleyebilir. Fakat yapılan düzenlemeyle askerlik borçlanması EYT kapsamında yer almazsa sigortalı çalışanlar ödedikleri borçlanma tutarını geri alabilir. Ancak askerlik borçlanması ile ilgili henüz netleşen bir durum söz konusu değil.
AŞERONA ZORUNLU EMEKLİLİK YOK
Taşeron işçiler içinde emekli olmak istemeyenler için ayrı bir geçiş çalışması yapılacak.
EYT kapsamında emekli olanlar işveren isterse işe devam devam edebilecek. Emeklilik için işçinin istifası durumunda işçi ile işveren arasındaki özel hukuk ilişkisiyle bitiyor. İşveren isterse bir bölüm çalışanla devam edebilir, isterse emekliliğe hak kazananların tamamını tutar.
EYT İÇİN FAZLA MESAİ NASIL HESAP EDİLECEK?
Fazla mesai için yürürlükte olan mevzuattan herhangi bir farklılık yok. EYT’li olmak fark ettirmiyor. Fazla mesai düzenlemesinin EYT ile bir ilgisi yok. Fazla mesai yapan da yapmayan da bu değişiklikten eşit şekilde yararlanır.
EYT İÇİN İSTİFA ETMEK Mİ GEREKLİ?
Evet. EYT düzenlemesi sonrasında gerekli sigortalılık ve prim koşullarını yerine getiren kişiler, emekli olmak isterlerse muhakkak “emeklilik sebebiyle istifa” etmek zorundadırlar. İşyerinin de işten çıkışı “emeklilik sebebiyle istifa” kodundan SGK’ya bildirilmesi gerekiyor. Hem çalışayım hem de emekli aylığımı aynı anda bağlatayım gibi bir sistem bulunmuyor. Mevzuatta yeri yok böyle bir talebin.
EYT’Lİ OLUP ÇALIŞANLARIN MAAŞI ARTAR MI?
Ücretlerinin brüt veya net olarak belirlenmesine göre farklılaşabilir. Eğer mevcut ücreti kıdem tazminatı tavanına yakın olacak şekilde artmışsa emekli aylığı olumlu olarak etkilenir.
KAYNAK:SABAH.COM.TR
Leave a Reply