Ebeveynlerin sigortalılık kapsamında yer alması durumunda çocukların 18 yaşına gelene kadar tüm sosyal hakları aileleri içerisinde gerçekleşir. Çocuğun annesi veya babasının herhangi bir 4A, 4B ve 4C alanında yer alacak olması ve Genel Sağlık Sigorta kurumlarına tabi olması doğrultusunda çocuklardan herhangi bir bildirim istenmemektedir.
Keza, çocukların 18 yaşını doldurması ve reşit olması durumundan sonra doğal olarak herhangi bir sosyal güvencesi olmayıp bu kişilerin hiçbir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi mümkün olmayacaktır. 18 yaşını doldurmuş kişilerin GSS’e tabi tutulacağından dolayı Genel Sağlık Sigortası üzerinden gelir testi yaptırarak ortaya çıkan meblağ üzerinde her ay SGK kurumlarına ödeme yapmaları gerekmektedir. Fakat 18 yaşına giren kişi eğitim öğretime devam ediyor ve öğrenci olduğunu somut olarak beyan ediyorsa bu kişilerin doğrudan SGK birimlerine giderek öğrenci oldukları somut olarak ibraz ederek ilgili tüm borçların SGK kapsamından silinmesini sağlayabilirler. İşlem sonrasında öğrenci için herhangi bir GSS işlemi yapılmayacak olup, öğrencilik işlemi bitmesinden sonra GSS başlayacaktır.
GSS’de tüm mevzuatlar vatandaşların lehine düzenlenmiştir. Bu açıdan GSS için ilgili işlemlerin yapılması halinde herhangi bir sorun yaşanmayacak ve mağduriyet de olmayacaktır. Fakat kişilerin SGK’ya giderek durumunu bildirmesi bu noktada çok önemlidir ve kesinlikle prim borçlanması yapılmadan bu konuda işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir. SGK’ya gidilerek yapılacak işlemler çok kısa sürdüğü gibi hemen işleme konmaktadır.
Leave a Reply