Kıdem Tazminatı Hesaplama
Kişilerin işçi hakkı olarak bilinen kıdem tazminatı tamamen işçinin işe başladığı tarihten, işten çıkma tarihine kadar olan süre içerisinde her geçen sene işverenin, işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt üzerinde kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Bir yıldan fazla olan süreçler içerisinde kıdem tazminatı almak isteyen işçiler aynı brüt üzerinde hesaplama yaparak kıdem tazminatını alabilirler. Maaşa ikramiye, prim, yol, yemek ve benzeri yardımlara verilen ve maddi olanakların arttırılmasına teşvik eden önemli uygulamalardan birisi olarak bilinir. Kişilerin kıdem tazminatı alacak olmasında ki en büyük durum tamamen maaş tavanı ile alakalı olup kişiler talep edecekleri kıdem tazminatını almış oldukları brüt maaş üzerinden talep edebilirler.
İşçinin en az 7000 gün prime sahip olmuş olması, 25 yıllık sigortalı olması ve 4.500 gün prim ödeme gün sayısı şartını yerine getiriyor olması gerekmektedir. Belirlenen şartları yerine getirmiş kişilerde bayan adayların 58 yaşında, erkek adayların ise 60 yaşını doldurması beklenmeden kendi istekleri doğrultusunda kıdem tazminatı alabilmeleri mümkündür.
Evlenenler Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Evlenmeye karar vermiş kişilerin çalıştıkları yerde işe başlama tarihinden, işten çıkma tarihine kadar olan işlem süreci içerisinde geçen prim gün sayısı doğrultusunda çalıştıkları yerden kıdem tazminatı alabilirler. Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alacak olan kişilerin somuta dayalı bir belge göstermesi ve gerçekten evleneceğine dair bir durum bildirgesi yapması gerekmektedir. Evlilik konusunda somut belge veren kişilerin herhangi bir sorun yaşamadan ilgili hakları işveren kişiden talep edebilecektir. İşveren kişilerin alacakları evraklar doğrultusunda Sosyal Güvenli Kurumu haklarına bağlı olarak işçinin kıdem tazminatını verilen süre içerisinde teslim edebilecektir.
Kişilerin kıdem tazminatı alabilmesi için en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir. 1 yıl çalışmamış olan kişilerin hiç bir şekilde kıdem tazminatı talep edebilmesi söz konusu değildir. Bu sebeple kıdem tazminatında ki hesaplama mantığı 1 yıl 30 günlük brüt ile eş değerdir. Yani kişiler 1 yıllık tazminat için 1 aylık maaş kadar hak kazanabilecektir. Keza, 30 günlük kıdem tazminatına sahip olabilmesi için işçinin 1 yıl aralıksız işe gitmiş olması gerekmektedir. Ücretli izin kullanmışsa bu kıdem tazminatından düşecektir.
Hangi Hallerde Kıdem Tazminatı Verilmez
Kişilerin çalıştıkları işyerlerinde dolduracakları prim gün sayısına göre müstahak olacakları durumlardan yararlanarak bu şartlar altında kıdem tazminatını hak etmiş olabilmektedir. Kişilerin bu konuda bilinçli olmamaları sonucunda kıdem tazminatı hakkında ki düşüncelerde doğal olarak farklı olabilmektedir. Kişilerin işveren tarafından gerçekleştirilecek olan 4857 sayılı iş kanunu 14. maddesine açıkça düzenlenmiş olan kıdem tazminatı hakları tamamen aynı işyerinde aralıksız 1 yıl çalışmış kişiler için verileceği belirtilmiştir. Kısacası, kıdem tazminatı alabilmek için çalıştığınız yerde en az 1 yıl çalışmış olmanız gerekmektedir. 1 yıl çalışmayan kişilerin hiç bir şekilde kıdem tazminatı istemesi söz konusu olmayacak olup, kıdem tazminatında ki haklılıklar minimum 1 yıldan başlamaktadır. Kişiler çalışma sayısında ki prim gününe bağlı olarak kıdem tazminatı alabilirler. Prim gününde ki her 360 gün kişinin almış olduğu 1 aylık maaş kıdem tazminatı içerisinde olacaktır.İşyerlerinde 1 yıl çalışmamış ve prim gün sayısını 360’a doldurmamış olan kişilerin hiç bir gerekçe ile kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Leave a Reply