Emeklilik Hesaplama
Sigortalılık kapsamında yer alan kişilerin yasa şartlarına göre erken emekli olabilmesi veya geç emekli olabilmesi söz konusudur. Kişilerin ne zaman emekli olacağı konusunda net bir bilgiye sahip olabilmesi için sigorta başlangıç tarihi, ödenen prim süresi ve yaş oldukça önem arz etmektedir. İlgili işlemleri not edere E-devlet politikası içerisinde sorgulama yaparak ne zaman emekli olabileceğiniz hakkında net bir bilgiye ulaşabilmeniz mümkün olacaktır. Kişilerin, emeklilik hesaplama işlemi yapabilmeleri için E-devlet şifresine sahip olması gerekmektedir. İlgili şifreye sahip olan kişilerin https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim olan bağlantı içerisine girmesi ve bu kulvarda açılan sayfa içerisinde yer alan ” Kimliğimi Şimdi Doğrula ” alanına tıklaması gerekmektedir. Açılan sayfa sonrasında gelecek olan ekran içerisinde 11 haneli Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık kimlik numaranızı girmeniz ve PTT’den almış olduğunuz E-devlet şifresiyle sisteme giriş yapabilmeniz mümkündür.
Sigorta başlangıcı dahil olmak üzere diğer önemli bilgileri hesaplama aracına girdiğiniz takdirde ne zaman emekli olabileceğiniz konusunda net bir bilgiye sahip olacaksınız. Bu bakımdan sisteme bağlanırken diğer bilgileri net olarak almayı unutmayınız.
Emeklilik İşlemlerinin Takibi
Kişilerin emekli olma şartlarını yerine getirmesi süresinden sonra ilgili evrakları, belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumuna ibraz etmeleri sürecinden sonra kişilerin yapması gereken işlemlerden birisi yapılan tüm işlemleri E-devlet sistemi üzerinden takip etmek olacaktır. Kişinin 4A, 4B veya 4C kapsamında olmasının hiç bir önemi olmayıp ilgili takip tüm emekli olan kişileri kapsadığı gibi, bu kişilerin bu tür hizmeti alabilmesi için muhakkak E-devlet şifresine sahip olması gerekmektedir. İlgili şifreye sahip olan kişiler hiç bir sorun yaşamadan istedikleri gibi takip işlemi yapabileceklerdir.
İşlemlerin daha hızlı sonuçlanmasını isteyen kişiler almış oldukları E-devlet şifresi yöntemiyle ilgili şu https://www.turkiye.gov.tr/4c-emeklilik-islemleri-evrak-takibi bağlantı üzerine giriş yaparak sayfada yer alan ” Kimliğimi Şimdi Doğrula ” demesi sonucunda yeni açılacak olan sayfada T.C kimlik numaralarını ve E-devlet şifrelerini girmeleri sonucunda direk emeklilik işlem takibi alanına yönlenecektir. İlgili sayfa içerisinde kişiler SSK’lı veya Bağ-kurlu ise seçimlerini belirtip emeklilik işlemlerinin takibini yapmaya devam edebilirler. Tüm işlemler burda gerçekleşeceği gibi oluşacak yeni bilgilerde e-devlette yer alacaktır.
Erken Emeklilik Borçlanma Şartları Nelerdir?
EYT olarak bilinen Erken Emeklilik Yaşına Takılanlar kapsamında yer alan kişilerin emeklilik borçlandırması içerisinde belirlenen şartlara uyum sağlaması doğrultusunda borçlandırma yapabilecekler. Kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortalı olarak belirledikleri sınıflar içerisinde işe başlama tarihleri bir çok yasalar doğrultusunda erken emekli olmalarına neden olmaktadır. Bu sebeple yasa kapsamından yararlanamayan kişilerin daha uzun süre içerisinde çalışıyor olmalarına neden olmaktadır. Kişiler geliştirilmiş borçlandırma seçenekleriyle askerlik süreçleri gibi bir çok önemli süreçleri SGK kapsamındaki prim gün sayısına ekletebilmektedir. Eklenen sürelerle kişiler daha çok çalışmış görünüp verilen yasa kanunlarına göre yaştan emekli olabilmektedirler. Kişilerin hizmet birleştirme desteği alarak tüm sürelerini birleştirebilmeleri mümkündür.
Emeklilik borçlandırmadaki ana şartlar kişilerin kanun şartlarına uyum sağlıyor olması ve yasalara göre sigorta başlangıç tarihi baz alınarak kişilerin emeklilik borçlandırmalarından yararlanabilmeleri ve buna istinaden prim gün sayılarına bağlı olarak ilaveten süre eklemeleri olabilmektedir. İlgili işlemlerin tamamlanması suretiyle kişilerin söz konusu ne olursa, olsun SGK kurumlarına bu konu hakkında başvuru yapmaları gerekmektedir.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar
EYT kısaltmasına sahip olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar tamamen torba yasası içerisinde yer almakta olup, kişilerin tamamen eski yasalara göre emekli olmasını istemelerinden ibarettir. Geçmiş dönemlerde kadınların 38 yaşında, erkeklerin ise 43 yaşında emekli olmasıyla ilgili olan yasaların haksızca yer değiştirilmesini kabullenemeyen kişiler bu durumu tekrar gündeme oturtmuştur. Kişilerin getirdikleri referanduma bağlı olarak meclis içerisinde yapılan çalışmalar da şuanki emeklilik sisteminin, eski sisteme göre tam 11 yıl daha çok geç olduğu belirtilmiştir. 1990 tarihinde yapılan yasa değişikliğinden sonra ilgili emeklilik tarihi oldukça uzamış ve bu konudaki prim sayıları doğal olarak düşmüş olup kişilerin daha çok çalışması istenmiştir.
Sosyal politikalar içerisinde herhangi bir kesinliği olmayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) platformunda şuan için herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Konuyla ilgili 1990 sonrasında getirilen kararlar halen devam etmekte olup, kişilerin eski sisteme göre bay/bayan fark etmeksizin 11 yıl daha geç emekli olacağı kesin olarak görülse de, konuyla ilgili meclis kararlarının ne zaman değişeceği bilinmemektedir.
Leave a Reply