Sosyal Güvenlik Kurumu kanunlarına göre 18 yaşını tamamlamış kişilerin yurtdışında yapmış oldukları her türlü çalışma süreleri dahil olmak üzere yurtdışında çalışmadan ev hanımlığı yapan kişilerin geçen zamanlar hakkında SGK borçlanması sağlayabilirler.
Geçen zamanlardan borçlanma almak isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğüne gitmesi ve konu hakkında evraklarını takdim ederek, geçen zamanda olabilecek her türlü müstahaklarını talep edecek dilekçe talebinde bulunabilirler. Borçlanma içerisinde yer alan tarife günlük 10 TL ila 50 TL arasında farklılık göstermektedir. Yurtdışında çalışan kişilerin doğru borçlanmaya sahip olabilmeleri açısından önem arz eden kriterlerden birisi SGK’ ya yapılacak olan başvuruların doğru bilgiler içerisinde geçmesinden ibarettir.
Yabancı Ülkelerde Geçen Zamanların Borçlanması
Halen yürürlükte olan geçen zamanların borçlanmasına ilişkin hesaplamalar kanun gereğince maksimum asgari ücret karşılığında borç yapılandırması sağlanabilmektedir. Kişilerin 4A, 4B ve 4C konseptine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ödenmiş prim miktarları da doğrudan bu rakamların artışına neden olarak kişilerin nasıl bir borçlanma tablosuyla karşılaşacaklarına yol, yordam olabilmektedir. Borçlanma içerisinde de kişilerin zorunlu olan prim sayılarını doldurması gerektiğini unutmamız gerekmektedir.
Yabancı ülkelerde çalışan kişilerin Türkiye’de emekli olması çok daha caziptir ve emekli maaşları da bu sayede artmaktadır. Bu bakımdan Türkiye’de yurtdışı borçlanma işlemleri de oldukça fazla yapılmaktadır. Kişilerin işlemlerinde gerçek belgeler ile doğru bir beyanda bulunması borçlanma için yeterlidir.
Leave a Reply